Pikapostaus: vietnamilaiset banh mi – sämpylät pulled porkilla

Alkuun pahoittelut huonosta kuvasta. Lupasin kuitenkin tehdä tämän postauksen nyt, joten parempi kuva tulee, kun saan tehtyä tätä uudestaan.

Perinteisellä mökkiviikonlopulla tänä kesänä nämä pulled pork – patongit nousivat hitiksi. Aiempina vuosina kokkailimme monta kertaa maailman parhaita ribsejä, mutta nyt ainakin pari kertaa ollaan vedetty mutkat suoriksi ja tehty pulled porkia. Pulledinkin voi tehdä monella tavalla, täältä löytyy suosikkiohjeeni “normaaliin” revittyyn possuun. Tässä vietnamilaistyylisessä ohjeessa ideana on yhdistää mausteisen makea pulled pikkelöityihin vihanneksiin. Kilon kasslerista riittää noin kuudelle normaaliin nälkään – kovin paljon pienempää erää ei pulled porkia kannata edes lähteä tekemään. Valmista revittyä possua voi myös pakastaa, ja kuumentaa vaan pannulla. Mausteseoksesta riittää ainakin 1,5 kg palaan possua. Viismaustetta pitäisi löytyä hyvinvarustetuista normikaupoista, jos ei, niin ainakin etnisistä kaupoista tätä saa.

Alkuperäisessä ohjeessa Sunday Nite Dinnerissä on tehty possulle vielä valeluliemi paiston ajaksi. Lihaa valellaan paiston puolivälissä ja halutessa vielä useammin ohjeen liemellä. Jos kuitenkin haluat oikoa mutkia ja keskittyä muuhun kuin ruuanlaittoon, voi liemen jättää hyvin pois – mökkireissullamme liemi unohtui, eikä haitannut yhtään. Resepti voi näyttää pitkältä ja pelottavalta, mutta ei oikeasti ole sitä.

Banh mi – sämpylät revityllä possulla

Kuivamausteseos

  • 1 – 1,5 kg porsaan kassleria/niskaa
  • 2 rkl kiinalaista viismausteseosta
  • 1 rkl mustapippuria
  • 2 – 3 rkl hienoa suolaa
  • 1-2 tl caynnepippuria
  • 2-3 rkl fariinisokeria tai ruokosokeria

Valeluliemi possulle

  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 dl kanalientä
  • 1 rkl fariinisokeria
  • vajaa 1 rkl kalakastiketta tai soijaa
  • 1 tl viismaustetta
  • 0,5 tl cayennepippuria
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä

Sitruunaruohokastike possulle

  • 2,5 rkl rypsiöljyä
  • 1,5 sitruunaruohon vartta uloin kerros poistettuna ja hienoksi silputtuna
  • 2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 salotti- tai tavallinen sipuli hienonnettuna
  • reilu 2 rkl kalakastiketta tai soijakastiketta
  • 3 rkl siirappia tai vietnamilaista karamellikastiketta
  • 1 punainen chili hienonnettuna
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • 1 dl kanalientä

Pikkelöidyt vihannekset

  • 1/4 valkokaali
  • 1/2 kurkku
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 2 salottisipulia
  •  4-5 rkl eli 60-75 ml valkoviini- tai riisiviinietikkaa
  • 1 1/2 rkl sokeria
  • reilu 1 tl suolaa

Lisäksi

  • tuoretta korianteria
  • mietoa punaista chiliä renkaiksi pilkottuna (voi jättää pois)
  • sriracha-kastiketta tai sweet chili -kastiketta
  • chiapattaa, patonkia tai vastaavia sämpylöitä

Ota possu huoneenlämpöön hyvissä ajoin, vähintään puoli tuntia ennen paistoa – mitä isompi pala, sitä kauemmin se saa olla huoneenlämmössä ennen uuniin menoa. Sekoita kuivamausteseoksen ainekset ja hiero possun pintaan. Paista 125 asteessa noin 2,5 tuntia per kilo. Meillä 1,8 kg kasslerissa meni 4 tuntia. Sisälämpötilan pitäisi olla 90 astetta. Älä ota possua vielä uunista, vaan käännä lämpö pois päältä ja anna lihan vetäytyä vähintään puoli tuntia, mieluiten tunti ennen repimistä.

Valmista valeluliemi, kun liha on uunissa. Laita paistinpannulle kanaliemi, riisiviinietikka, kalakastike, sokeri ja mausteet ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes sokeri on liuennut. Puolivälissä arvioitua paistoaikaa valele lihaa valeluliemellä.

Kun liha on valmista ja uuni pois päältä, tee pikkelöidyt kasvikset ja kastike lihalle.

Pikkelöidyt vihannekset: Pilko kaali ja salottisipuli ohuiksi siivuiksi. Leikkaa porkkanat tulitikun paksuisiksi paloiksi tai leikkaa suikaleiksi kuorimaveitsellä. Leikkaa kurkku ohuiksi tulitikun kokoisiksi siivuiksi. Yhdistä vihannekset. Sekoita viinietikka, sokeri ja suola keskenään ja kaada vihannesten päälle. Lisää etikkaa, jos seos tuntuu aivan liian kuivalta. Pikkelöi huoneenlämmössä 30 minuuttia ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Sitruunaruohokastike: Kuumenna öljy pannulla, lisää hienonnettu sitruunaruoho, valkosipuli ja salottisipuli ja kuullota pari minuuttia – varo, ettei sipulit ruskistu. Lisää siirappi tai karamellikastike, kalakastike tai soija, chili ja mustapippuri. Keitä suht miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää kanaliemi, anna kiehahtaa ja keitä vielä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta pois liedeltä.

Revi possu kahdella haarukalla paloiksi ja sekoita sitruunaruohokastike joukkoon.

Tarjoile liha sämpylöiden tai ciapatan, pikkelöityjen kasvisten, korianterin ja chilikastikkeen kanssa. Piste i:n päälle olisi itse bambukorissa höyrytetyt sämpylät 🙂

 

Leave a comment