Superhelpot sämpylät, joita ei tarvitse vaivata

Syksy tulee, ja voi taas leipoa. Kesällä uunin ääressä oleilu on yleensä turhan kuumaa puuhaa. Olen ennen tehnyt pataleipää, no-knead -leipää, ja ajattelin soveltaa samaa ideologiaa sämpylöihin – miten saada mahdollisimman hyviä sämpylöitä mahdollisimman helposti ja nopeasti. Vaikka yleiskone löytyykin keittiöstä, on tämä silti helpompi tapa tehdä sämpylöitä. Ainoastaan taikinan teko pitää ennakoida noin 8 tuntia etukäteen, kiireessä kolmekin tuntia riittää. Ohje, jota käytin inspiraationa, löytyy täältä. Jenkkiohjeessa on tietty käytetty vain vaaleita jauhoja, itse käytin eri jauhoja ja siemeniä.

Vaivaamattomat sämpylät

12 sämpylää

  • 9 dl jauhoja
  • vajaa 1/2 tl kuivahiivaa (0,4 tl)
  • 4,75 dl kylmää vettä
  • reilu 1 tl suolaa
  • (siemeniä)

Taikina saa nousta huoneenlämmössä 7-12 tuntia, joten aloita taikinan teko hyvissä ajoin. Jauhoina käytin näissä sämpylöissä puolet hiivaleipävehnäjauhoja, 1/4 ruisjauhoja ja 1/4 täysjyväspelttijauhoja. Lisäsin taikinaan reilu 1/2 dl auringonkukansiemeniä.

Sekoita kuivat ainekset keskenään riittävän isossa kulhossa esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää vesi parissa erässä. Taikinan pitäisi olla melko löysää, sellaista, että pystyt helposti sekoittamaan sitä puuhaarukalla. Kun ainekset ovat sekaisin, peitä kulho kelmulla (ja keittiöliinalla) ja jätä pöydälle kohoamaan vähintään 7 tunniksi. Jos teet pikaversion, käytä lämmintä vettä ja lyhennä kohoamisaikaa 3 tuntiin. Taikina “kuplii” kohotessaan. Jos taikina on liian kovaa, ei kuplimista tapahdu.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se reilusti jauhotetulle alustalle. Ripottele jauhoa kevyesti myös taikinan päälle, että pystyt käsittelemään sitä. Muotoile taikina tasaiseksi niin, että pystyt leikkaamaan sen 12 osaan. Taikinaa voi “leikata” esimerkiksi ohuella lastalla tai nuolijan tasaisella puolella.

taikinaweb

Pyörittele taikina sämpylöiksi ja laita pellille. Käytä pyörittelyssä jauhoja, mutta älä liikaa, että saat muotoiltua niistä palloja. Peitä sämpylät leivinliinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi. Laita uuni lämpenemään noin 235 asteeseen kohotuksen puolivälissä. Jos et jaksa kohottaa sämpylöitä, niin laita uuni kuumenemaan jo, kun aloitat sämpylöiden leipomisen. Paista uunissa noin 20 minuuttia – sämpylät ovat kypsiä, kun pohjasta kuuluu kumea ääni sämpylää kopauttamalla.

Reseptiä voi muunnella miten haluaa, osan jauhoista voi korvata hiutaleilla, leseillä tai vaikka puurolla, ja jauhoja voi myös vaihdella mielensä mukaan. Muista kuitenkin, että jauhot ja hiutaleet eivät mene 1:1, vaan 1 dl hiutaleita tai leseitä vastaa noin 2/3 dl jauhoja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s