Kaksi lammasta intialaisittain – Rogan Josh ja lammascurry

Tämän, tai viime talven aikana olen kunnostautunut lammascurryjen kanssa. Niin hyvää ja helppoa, ainoastaan aikaa tarvitaan riittävästi. Eikä lammas tai karitsa varmasti maistu villasukalta.

Ohessa kaksi kokeilemisen arvoista reseptiä, jälkimmäisestä tulee oma postaus, kunhan saan kuvan kehiin.

Ensimmäinen resepti oli parhaaksi todettu monien reseptien joukosta, joten reseptivinkin saatuani päätin laittaa sen tännekin, niin hyvää siitä tuli. Eikä häviä lainkaan hyville nepalilaisille tai intialaisille ravintoiloille. Alkuperäinen resepti löytyy täältä: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/148744/Rogan%20Josh%20-%20intialainen%20lammaspata/

Tämä resepti on tuplana, koska minulla sattui olemaan 1,4 kg karitsanpaisti käytössä. Ja suosittelenkin tekemään tätä kerralla reilusti, jos pakkasessa on tilaa tai ruokailijoita monta, ja jos keittiöstä löytyy riittävän iso pata. Esimerkiksi Ikeasta saa hyviä Le Creusetin korvikkeita. Luovuin itse ihanasta, pienestä Le creusetista, koska se oli vaan liian pieni, ja tilalle tuli 5 litran ikean senior-pata. Seuraavaksi sitten iso, aito ranskalainen.

Rogan Josh, intialainen lammascurry

ainakin 8 hengelle

  • noin 1,4 kg karitsanpaistia tai lammasta paloiteltuna
  • 3 sipulia hienonnettuna
  • öljyä paistamiseen
  • 4 isoa valkosipulin kynttä
  • 2 rkl inkivääriä raastettuna
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl kurkumaa
  • 5-6 tl garam masalaa
  • 3 tl korianterin siemeniä jauhettuna
  • 3-4 tl kuminaa jauhettuna
  • 2 tl chilijauhetta, jos haluat miedompaa tai käytät tulista, 1 tl riittää
  • 2 prk kuorittuja tomaatteja
  • 2 dl turkkilaista jugurttia tai muuta ruuanlaittojugurttia
  • tuoretta korianteria

Sekoita keskenään kuivat mausteet. Määrä voi näyttää suurelta, mutta niin on lihan määräkin.

Kuullota sipuli padassa miedolla lämmöllä, ettei se saa väriä. Lisää joukkoon inkivääriä ja valkosipuli ja jatka kuullottamista. Lisää mausteet ja paista muutamia minuutteja, että mausteista vapautuu aromit. Nosta sipulit hetkeksi pois padasta, lisää lämpöä ja ruskista lihapalat padassa, tarvittaessa parissa erässä.

Lisää joukkoon kuoritut tomaatit ja hajota kauhalla niiden rakennetta. Padan pitäisi kiehua hiljalleen. Lisää sitten jugurtti ja laita kansi päälle. Anna kiehua hiljalleen ja sekoita pataa puolen tunnin välein pohjaa myöten. Voit myös antaa padan hautua uunissa, silloin harvempikin sekoittelu riittää, pataa ei välttämättä silloin tarvitse sekoittaa lainkaan.

Anna kypsyä noin 2 tuntia tai yli, kunnes lihapalat hajoavat melkein itsestään. Koristele valmis pata korianterilla ja tarjoa turkkilaisen jogurtin, basmati- tai jasmiiniriisin sekä naanleivän kanssa.

Naanleipiä voit tehdä helposti itse pannulla tai uunissa. Uunissa se onnistuu, jos asteita löytyy 275 saakka, ja siinä on grillivastukset. Taikinan voit tehdä sen jälkeen kun pata on hautumassa, ja paistaa leivät, kun pata on valmis. Resepti tulee jossain vaiheessa…

Intialainen lammascurry II

Tämä resepti minulla on ollut lehdestä kopioituna noin 5 vuotta, sain sen entiseltä työkaveriltani. Onneksi vihdoin sain kokeiltua sitä, enkä heittänyt paperia pois.

  • reilu 1 kg lammasta tai karitsaa, esimerkiksi karitsan paistia
  • 2 rkl voita
  • 2-3 sipulia hienonnettuna
  • 3-5 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 iso hapahko omena, jonagold, granny smith tms hyvin pieneksi pilkottuna
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl currya
  • 1 rkl punaista currytahnaa – jos haluat kunnolla tulista, laita enemmän
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl (kiinalaista) soijakastiketta
  • 0,5 dl makeaa chilikastiketta tai mangochutneytä (esim. pirkka)
  • 1 lihafondikuutio, mieluiten tummempi härkäfondi
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,5 rkl vehnäjauhoja tai vastaavasti maizenaa jos haluat täysin gluteenitonta
  • noin 4 dl vettä

Leikkaa liha pienemmiksi paloiksi. Paista voissa pienemmissä erissä paistinpannussa – lisää pannuun vähän vettä ja huuhtele sitä tarvittaessa paistamisen välissä. Kuullota sipulia, valkosipulia ja omenaa padassa rypsiöljyssä kunnes sipuli on pehmennyt – älä ruskista. Lisää curry ja kuullota vielä pari minuuttia. Tässä vaiheessa seos on melko kuivaa, mutta se kuuluu asiaan.

Lisää lihat, currytahna, tomaattipyree, soija, chilikastike tai mangochutney, rikottu fondikuutio, jogurtti ja suola. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää vesi. Hauduta pataa joko hellalla miedossa lämmössä tai uunissa 175 asteessa noin pari tuntia, kunnes liha on tosi mureaa. Jos aikaa on enemmän, voit hauduttaa uunissa vielä pidempään vähän alhaisemmassa lämpötilassa kauemmin. Tarjoa mangochutneyn ja turkkilaisen jogurtin tai raidan kanssa.

Simppeli raita

  • 2 dl turkkilaista jogurttia, osan voit korvata normaalilla maustamattomalla
  • noin 10 sentin pala kurkkua karkeaksi raastettuna
  • 2 tl juoksevaa hunajaa tai 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • (tuoretta minttua hienonnettuna)

Sekoita ainekset keskenään, ja anna tekeytyä jääkaapissa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s