Tomaattikastike pizzalle ja savulohipizza

Olen jo ties kuinka monen vuoden ajan tehnyt itse tomaattikastikkeen pizzaan, aina silloin harvoin, kun on kokkaillut pizzaa. Siitä en tingi.

Idea tomaattikastikkeeseen tuli Strömsöstä vuosia sitten, Ylen sivuilta löytyy edelleen alkuperäinen ohje. Olen yleensä tehnyt kastikkeen edeltävänä päivänä, tai joskus myös pakastanut kastiketta.

Savulohipizza on minulle aika uusi tuttavuus, ystäväni tarjoili sitä joulun jälkeen, ja olin erittäin positiivisesti yllättynyt. Tässä minun versioni siitä.

tomaattikastike

Itsetehty tomaattikastike pizzalle

Riittää 3-4 ympyränmuotoiseen pizzaan

  • 2 tlk kuorittuja tomaatteja tai kirsikkatomaatteja, kesäaikaan kannattaa käyttää kypsiä, tuoreita tomaatteja
  • 1 isohko tai 2 pienempää salottisipulia hienonnettuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • vajaa 1 dl valkoviiniä (voi jättää pois)
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • ripaus sokeria
  • 2 laakerinlehteä
  • kuivattua salviaa
  • kuivattua tai tuoretta timjamia
  • ripaus suolaa
  • kierros mustapippuria myllystä

Kuullota sipulia pannulla tai kattilassa ruskistamatta sitä, lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää tomaatit, valkoviini ja balsamietikka. Kastike onnistuu myös ihan hyvin ilman valkoviiniä. Lisää joukkoon sokeri, yrtit ja mausteet. Riko hieman tomaattien rakennetta. Anna poreilla hiljakseen, kunnes rakenne muuttuu jämäkämmäksi ja neste on sopivasti haihtunut. Jo puolessa tunnissa saa aikaan ihan kelvollisen kastikkeen, mutta kastike voi poreilla vaikka tunnin. Jos aikaa on vähemmän, kannattaa tehdä kastike pannulla, jotta neste pääsee haihtumaan nopeammin. Voit tarvittaessa soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella, jos haluat täysin sileää kastiketta.

Savulohipizza

Taikina (3-4 pyöreää pizzaa)

  • 3 dl vettä
  • puolikas kuivahiivapussi tai 12 g tuorehiivaa
  • 4 dl durumvehnäjauhoja
  • 2 – 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä

Täyte

  • 1 rs babypinaattia tai pakastepinaattia (ei hienonnettua)
  • lämminsavulohta, kirjolohta, myös kylmäsavulohi käy
  • salottisipulia tai punasipulia viipaleina
  • fetajuustoa
  • juustoraastetta
  • smetanaa tarjoiluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen tai sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja sekoita veden joukkoon. Lisää sokeri ja suola ja jauhot vähitellen Alusta, kunnes taikina irtoaa vuoasta ja käsistä ja lisää öljy. Alusta käsin reilu 5 minuuttia ja nosta jääkaappiin kohoamaan yön yli tai kohota lämpimässä noin 30 minuuttia.

Jaa taikina kolmeen tai neljään osaan riippuen siitä, kuinka isoja pizzoja haluat. Kauli ohueksi, muutaman millin paksuiseksi pyöreäksi levyksi pöydällä ja nosta kaulimen avulla pellille.

Paista pinaatti  kevyesti öljyssä. Irrota lohipalat esimerkiksi haarukalla ja poista mahdolliset ruodot. Murustele hieman fetajuustoa pizzan päälle. Paista ohutpohjaista pizzaa 250 asteessa reilu 10 minuuttia. Tarjoa smetanan kanssa. Smetanaa ei kannata jättää väliin, se kruunaa kokonaisuuden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s