Pastaperjantai, italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Syön äärimmäisen harvoin pastaa, ehkä siksikin, koska vatsani protestoi aina sen jälkeen. Perjantain suhteellisen rankan maastopyörällä vedetyn jäisen ja loskaisen työmatkan jälkeen pasta oli kuitenkin ansaittu.

Teen tätä lihapullakastiketta yleensä silloin, kun punaviiniä on jäänyt yli. Tällä kertaa burgundinpataan käytetyt jämät päätyivät tomaattikastikkeeseen, kun ei viinihammasta kolottanut. Pastana toimi Lidlin gluteeniton maissispagetti. Maku normaaliin spagettiin verrattuna oli mielestäni häviävän pieni. Ei maissipastakaan mitään terveysruokaa ole, mutta ajaa asiansa, voin siis suositella. Riisin kanssa tällaiset tomaattikastikkeet ei mielestäni sovi yhteen.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä http://www.24kitchen.fi/shows/sara-la-fountain/recipe/lihapullapasta, jota olen soveltanut tässä ohjeessa.

Lihapullat tomaattikastikkeessa ja spagettia

Tomaattikastike

  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 2 tlk tomaattimurskaa tai kuorittuja tomaatteja(pahvipaketissa)
  • 2 rkl / pieni purkki tomaattipyrettä
  • 1,5-2 dl punaviiniä
  • 2-3tl sokeria
  • vajaa tl kuivattua timjamia
  • 1-2 tl kuivattua oreganoa
  • mustapippuria ja suolaa myllystä maun mukaan
  • (1-2 tl maizenaa)

Lihapullat

  • 700 g jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 3-4 rkl korppujauhoja tai psylliumia, jos haluat tehdä gluteenittomia
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl timjamia
  • 0,5 tl paprikaa
  • mustapippuria ja suolaa myllystä

Ota jauheliha huoneenlämpöön, ja sekoita lihapullataikinan ainekset keskenään ja jätä odottamaan. Jos käytät psylliumia, sitä riittää pienempi määrä verrattuna korppujauhoihin.

Siirry tomaattikastikkeeseen. Kuullota sipulia keskilämmöllä muutamia minuutteja, älä ruskista, lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää tomaattimurska tai kuoritut tomaatit, huuhdo purkit punaviinillä ja lisää viini joukkoon. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Anna kypsyä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, ennen kuin siirryt lihapullien paistamiseen. Voit lisätä maizenan pieneen määrään vettä sekoitettuna, jos haluat kastikkeesta hieman sakeampaa ja ettei neste ja tomaatit erotu lautasella. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa hieman sokeria, suolaa ja pippuria. Lihapullat tuovat vielä paljon makua kastikkeeseen.

Kuumenna pannu kuumaksi, ja muotoile sillä välin isohkoja pullia. Ruskista useassa erässä lihapullien pinnat pannulla – niitä ei ole tarkoitus paistaa kypsäksi. Nosta lihapullat tomaattikastikkeeseen kypsymään noin 10 minuutiksi riippuen lihapullien koosta. Kääntele välillä, että myös päällimmäisenä olevat lihapullat kypsyvät. Tarkista lihapullien kypsyys ja tomaattikastikkeen maku. Tarjoile parmesanin kanssa.

Kuvassa oleva Kuchenprofin raastin Decanterista on muuten tosi hyvä parmesanin raastamiseen. Ei suurien määrien, mutta juuri ruuan päälle. Erinomainen myös sitrushedelmien kuorten raastamiseen. Ostin sen viime syksynä ruokamessuilta, voin suositella.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s