Gluteeniton omenakakku

Ei syksyä ilman omenapiirakkaa. Tänä syksynä ole silti ollut hyvin laiska “omenatalkoiden” kanssa, vaikka on ollut todella hyvä omenavuosi ja omenoita olisi ollut tarjolla joka tuutista.

Joka tapauksessa, kakun ohjeen bongasin Lidlin Liedellä -lehdestä. Tortun voi tehdä niin gluteenittomana tai ihan normiversiona riippuen mitä jauhoja käyttää. Omenoiden tilalla voi käyttää esimerkiksi päärynää tai luumuja. Tässä hieman muunneltu versio Lidlin reseptistä.

Sitruunainen omenakakku

  • 5-7 kotimaista omenaa pestynä ja viipaloituna
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 4 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
  • 1 1/4 dl sokeria (osa fariinisokeria tai ruokosokeria)
  • 2 dl (gluteenittomia) jauhoja, esimerkiksi maissitärkkelysjauhoja, kookosjauhoja ja perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • fariini- tai ruokosokeria ja kanelia

Pingota halkaisijaltaan noin 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti voilla, ja kiinnitä leivinpaperisuikaleet myös reunoille – voi auttaa pitämään suikaleet paikoillaan.

Sekoita viipaloitujen/pilkottujen omenanpalojen joukkoon sitruunamehu. Vatkaa valkuaiset ensin kovaksi vaahdoksi. Laita samalla uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa sen jälkeen keltuaiset ja sokeri vaahdoksi – vatkaimia ei tarvitse pestä välillä, kun vatkaat valkuaiset ensin. Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos siivilän läpi. Minä käytin jauhoina noin 1 dl kookosjauhoja, 1/2 dl perunajauhoja ja 1/2 dl spelttivehnäjauhoja, koska kaapista ei löytynyt maissitärkkelysjauhoja.

Lisää sitten turkkilainen jogurtti, raastettu sitruunankuori ja sitruunamehu. Nostele seokseen valkuaisvaahto varovasti. Kaada taikina vuokaan ja levitä päälle omenanpalat. Voit painella omenoita hieman taikinaan, niin ne eivät jää irtonaisiksi valmiissa tortussa. Ripottele päälle hieman sokeria ja kanelia. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Itse paistoin 45 minuuttia, jonka jälkeen kakku ei ollut vielä ihan kypsä eikä saanut väriä, joten jatkoin paistamista vielä noin 10 minuuttia 200 asteessa. Kokeile kakun kypsyyttä coctail-tikulla.

Tarjoile ainakin hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Advertisements

One thought on “Gluteeniton omenakakku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s