Parhaat burgerit

Tämän kesän yksi teemoista oli tehdä mahtavia burgereita, ja hyvin siinä onnistuttiinkin. Milloin nyt cheddar unohtui ja milloin majoneesin tekoon ei ollutkaan tarvittavia välineitä. Pieniä sivuseikkoja. Viime kesänä tein myös itse bbq-kastiketta, mutta tänä kesänä mentiin Santa marian original bbq-kastikeella, joka sekin on mielestäni hyvä valmiskastike. Jos jaksaa panostaa itsetehtyyn kastikkeeseen, esimerkiksi tämä Redneck bbq-kastike toimii hyvin.

Hampurilaissämpylät on tehty kuuluisan NY Timesin ohjeen mukaan, paitsi olen korvannut osan jauhoista täysjyväspelttijauhoilla, ettei sämpylät ole ihan valkoista pullaa. Ekan kerran tehdessäni tällä reseptillä hampparisämpylöitä,  tuli sämpylöistä enemmän levinneitä pitaleipiä kuin briossisämpylöitä. Olen kuullut, että vastaavaa on käynyt myös muilla. En tiedä mikä meni vikaan silloin, mutta sen kerran jälkeen sämpylät ovat aina onnistuneet erinomaisesti.

Majoneesiksi suosittelen helppoa chipotlemajoneesia.

hampurilaissampylat

Hampurilaissämpylät

8 kpl

  • 2,5 dl vettä
  • 3 rkl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1,5 rkl sokeria
  • reilu tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl sulatettua voita tai öljyä
  • 5-6 dl vehnäjauhoja ja 2-3 dl muita täysjyväjauhoja (meillä täysjyväspelttijauhoja 2 dl), yhteensä tasan 8 dl jauhoja
  • Voiteluun 1 kananmuna+vähän vettä tai pelkkää vettä
  • (seesaminsiemeniä päälle)

Lämmitä maito-vesiseosta kädenlämpöistä vähän lämpimämmäksi, lisää hiiva ja sokeri. Anna seistä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää kevyesti vatkattu kananmuna, voisula ja maitoseos jauhojen joukkoon.
Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella reilu 5 minuuttia tai käsin noin 10 minuutin ajan. Kohota taikinaa liinalla peitetyssä kulhossa noin 2 tunnin ajan (kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi). Kohotukseen tarvitsee vähintään 1,5 tuntia. Jaa taikina 8 osaan, muotoile sämpylöiksi ja anna kohota vielä hetken.

Paista 215 asteessa noin 15 min. Peitä leivinliinalla.

Pikkelöity punasipuli

  • 1 punasipuli
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1/2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Leikkaa punasipuli renkaiksi tai puolikkaiksi renkaiksi. Kiehauta muut ainekset kattilassa niin, että sokeri ja suola liukenee. Nosta kattila liedeltä ja kaada sipulit liemeen. Sekoita ja jäähdytä. Pikkelöidyt sipulit säilyvät jääkaapissa puhtaassa (lasi)purkissa ainakin viikon. Ne sopivat myös moneen muuhun, kuten lohisalaattiin lisäkkeeksi.

Hampurilaispihvit

  • 400 g naudan jauhelihaa 17 % (riittää 3-4 hengelle)
  • mustapippuria myllystä
  • 1-2 rkl bbq-kastiketta
  • suolaa

Sekoita nopeasti kaikki muut ainekset keskenään sekaisin suolaa lukuunottamatta. Taikinaa ei ole tarkoitus alustaa kuten leipätaikinaa, mehevimmät pihvit tulee, kun ainekset sekoitetaan nopeasti. Muotoile taikinasta pihvit ja anna lämmetä noin 30 minuuttia huoneenlämmössä ennen paistamista. Lisää juuri ennen paistoa suola pihvien pinnalle. Paista haluamaasi kypsyysasteeseen – kun neste on kirkasta, pihvit ovat täysin kypsiä.

Lisäksi

  • Cheddarjuustoa viipaleina pihvien päälle
  • Ketsuppia
  • Rapeaa salaattia
  • Tomaattia viipaloituna
  • (Maustekurkkua)

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s