Thainuudelisalaatti

Bongasin tämän salaattireseptin reilu vuosi sitten Hesarin Kiusauksessa-blogista, joka on ainakin Hesarin blogeista suosikkini. Siitä lähtien olen tehnyt tätä salaattia kesäaikaan säännöllisesti aina vähän muunnellen, riippuen siitä, mitä kaapista sattuu löytymään. Salaatti sopii myös loistavasti piknikille tai retkievääksi, koska sen kuuluu olla joko haaleaa tai kylmää.

Alkuperäisessä ohjeessa on porsaan jauhelihaa, mutta näin Suomessa käytän mielummin naudan paistijauhelihaa. Myös kana tai tofu sopii erinomaisesti. Olen myös jättänyt katkaravut välillä pois ja laittanut enemmän jauhelihaa. Tai laittanut pelkästään katkarapuja ja koristellut jättikatkarapujen pyrstöillä – toimivia yhdistelmiä on monia. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty lasinuudeleita – ne toimivat hyvin, jos vaan on aikaa liottaa niitä tunti vedessä. Muussa tapauksessa kannattaa käyttää riisivermiselliä (tosin sitäkin myydään normikaupassa usein lasinuudeli-nimellä).

Thainuudelisalaatti

  • 150 g – 200 g lasinuudeleita tai riisivermiselliä
  • 180 g katkarapuja
  • 200 g naudan paistijauhelihaa tai porsaan jauhelihaa
  • 2 rkl öljyä
  • 2 salottisipulia hienonnettuna
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

Kastike

  • 1/2 -1 (mieto) punainen chili hienonnettuna
  • 2 tomaattia pieneksi kuutioituna
  • 3 kevätsipulin vartta ohueksi viipaloituna
  • 1 rkl kalakastiketta
  • reilu 1 rkl limettimehua puristettuna
  • 1 tl palmu -tai ruokosokeria
  • 2 tl tom yam -tahnaa
  • 1/2 tl suolaa

Lisäksi

  • 1 ruukku korianteria
  • 1 reilu pussi jääsalaattia tai muuta rapeaa salaattia
  • cashew- tai maapähkinöitä itse paahdettuna (ja suolattuna) tai valmiiksi paahdettuja (ja suolattuja) pähkinöitä

Ota katkaravut sulamaan. Liota ja valmista lasinuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti (noin 40 minuuttia) tai keitä riisivermiselli pakkauksen ohjeen mukaisesti ja huuhtele kylmällä vedellä. Jos käytät riisivermiselliä, riittää, että keität sen vasta myöhemmin kuin jauheliha ja katkaravut on paistettu.

Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Laita chiliä oman makusi mukaan.

Laita pannu kuumenemaan. Jos paahdat itse pähkinät, paahda ne ensimmäiseksi kuivalla pannulla. Ruskista tämän jälkeen jauheliha kuivalla pannulla ja kaada jäähtymään lautaselle. Lisää öljy, ja kuullota sipulia ensin hetki pannulla. Lisää valkosipuli ja katkaravut. Voit halutessasi hienontaa katkarapuja pienemmäksi ennen paistoa. Paista hetki, ja laita jäähtymään. Jos et käytä katkarapuja, paista ensin jauheliha/kana ja sen jälkeen sipuli ja valkosipuli.

Tässä vaiheessa keitä nuudelit ja huuhtele kylmällä vedellä, ja kaada kastikkeen joukkoon. Saksi nuudeleita pienemmäksi, jos haluat – helpompi syödä ja sekoittaa ainekset keskenään. Lisää jauheliha ja katkaravut joukkoon ja sekoita. Lisää hienonnettua korianteria ja suurin osa pähkinöistä lopuksi joukkoon. Voit repiä salaatin nuudelien joukkoon tai sitten kaataa nuudelit salaattipedille laakeaan astiaan. Koristele pähkinöillä ja korianterilla. Voit säädellä hiilaripitoisuutta laittamalla vähemmän nuudeleita ja enemmän salaattia tai päinvastoin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s