Lohipiirakka kevyemmällä rahkataikinalla

Jääkaapissa lojui savukirjolohta, joka piti käyttää, ja sattumoisin myös purkki kermaviiliä, joten päätin tehdä suolaisen piirakan. Suolaiset piirakat ovat hyvä tapa tyhjentää jääkaapin sisältöä, mahdollisuuksia ja yhdistelmiä on monia.

Piirakkataikinasta saat helposti gluteenittoman käyttämällä esimerkiksi kaura- ja tattarijauhojen yhdistelmää. Tällä kertaa kaapista ei löytynyt normaaleja vehnäjauhoja, joten päätin vähän soveltaa pohjan kanssa. Tästä reseptistä tulee yksi normaali piirakkavuoka.

Perinteinen savulohipiirakka rahkaisella taikinalla

Pohja

  • 50 g kylmää voita kuutioina
  • 50 g rahkaa
  • noin 3 dl jauhoja (itse käytin speltti-, durum-, kaura-ja ruisjauhoja kaikkia saman verran suunnilleen)
  • ripaus suolaa
  • tarvittaessa vajaa rkl vettä

Täyte

  • noin 300 g lämminsavulohta tai kirjolohta
  • 2 kananmunaa keitettynä ja haarukalla hienonnettuna
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • 0,25 tl suolaa tai pari kierrosta suolaa myllystä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 – 2 rkl tuoretta tai pakastettua tilliä hiennonnettuna
  • (juustoraastetta pinnalle)

Nypi jauhot ja suola voi/rahkaseoksen joukkoon – voit myös ensin sekoittaa voin ja jauhot keskenään ja sitten vasta lisätä rahkan. Lisää tarvittaessa vettä, jos tuntuu, ettei taikina pysy kasassa. Levitä taikina voideltuun piirakka- tai irtopohjavuokaan ja esipaista pohjaa 200 asteessa noin 8 minuuttia.

Paloittele lohi ja poista mahdolliset ruodot. Sekoita lohen joukkoon hienonnetut / pilkotut kananmunat ja tilli. Sekoita kermaviilin joukkoon kananmuna, sitruuna ja mausteet. Levitä lohi esipaistetulle pohjalle ja kaada kermaviili seos päälle. Ripottele halutessasi juustoraastetta pinnalle.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s