Vietnamilainen kanasalaatti, Goi Ga

Kyllästynyt peruskanasalaattiin jääsalaatilla? Tässä hyvää vaihtelua etenkin nyt, kun varhaiskaalit ovat kaupassa. Yhtä hyvin normaali kaali ja kiinankaali sopivat tähän salaattiin myös.

Reseptiä voi muunnella ajan ja viitseliäisyyden mukaan, arkisesta pikaruuasta viikonlopun parempaan ruokaan. Tällä kertaa tein ensimmäisen, ilman mitään ylimääräisiä tilpehöörejä. Samoin kanan marinoitumusaika riippuu pitkälti siitä, käytätkö suikaleita vai kokonaisia rintafileitä. Suikaleille riittää huoneenlämmössä 20-30 minuuttia, rintafileitä voi marinoida vaikka yön yli, jos siihen on aikaa. Tämä toimii hyvin myös lisäkesalaattina itämaistyyppiselle ruualle ilman proteiinia. Olen tehnyt tätä esimerkiksi pulled porkin lisukkeena, sopii erinomaisesti, jos haluaa tehdä vähän kevyemmän ja erilaisen version majopohjaisesta coleslawsta. Inkiväärin voi jättää pois, itse en sitä nyt laittanut, kun inkivääri on tällä hetkellä kiellettyjen listalla.

Vietnamilainen kanasalaatti kaalista

Kana

  • noin 450 g kanasuikaleita tai kanan rintafileitä
  • 1 rkl soijaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl inkivääriä hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 2 rkl öljyä
  • 1-2 rkl sokeria

Salaatti

  • pienehkö kerä varhaiskaalia ohuiksi suikaleiksi pilkottuna
  • 3 porkkanaa kuorittuna ja suikaloituna, esimerkiksi kuorimaveitsellä
  • 2 salottisipulia tai muutamia kevätsipulin varsia
  • puolikas ruukku korianteria
  • puolikas ruukku minttua tai thaibasilikaa

Kastike

  • 2-3 rkl soijakastiketta
  • 2-3 rkl vettä
  • 1 limen mehu
  • 2 -3 rkl kalakastiketta
  • 1-2 rkl palmusokeria
  • 1 punainen miedohko chili pilkottuna (tai tulisempaa maun mukaan)
  • 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tl inkivääriä hienonnettuna

Päälle

  • reilu 0,5 dl maapähkinöitä kuivalla pannulla paahdettuna tai suolapähkinöitä
  • salottisipulirenkaita pannulla kuulotettuna tai pikkelöityä punasipulia
  • valkosipulia ja chiliä paistettuna

Sekoita marinadin ainekset, ja anna kanan marinoitua noin 30 minuuttia jos käytät suikaleita tai pari tuntia tai yön yli, jos käytät rintafileitä. Paista kana pannulla kypsäksi mutta älä ylikypsäksi ja anna jäähtyä. Revi fileiden liha.

Pilko ja suikaloi salaattiainekset. Hienonna yrtit ja leikkaa salottisipuli renkaiksi tai kevätsipuli puolen sentin renkaiksi. Sekoita keskenään.

Sekoita kastikkeen ainekset ja tarkista maku – kastike saa olla aika tujun makuista. Salaatin määrästä riippuen voit laittaa joko 2 tai 3 rkl kastikeaineksia samassa suhteessa. Kastiketta ei kuitenkaan tarvitse olla älyttömästi, suhteellisen pieni määrä kastiketta riittää isoon määrään salaattia.

Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla kunnes ne saavat väriä. Murskaa niitä hieman esimerkiksi morttelissa. Voit myös käyttää suolapähkinöitä, murskaa niitä myös hieman morttelissa. Lisäksi voit laittaa salaatin päälle viipaloitua valkosipulia ja chiliä pannulla paistettuna sekä kuulotettua salottisipulia tai pikkelöityä punasipulia (resepti tulee myöhemmin hampurilaisreseptin yhteydessä). Kaikki nämä ehkä pähkinöitä lukuunottamatta voit jättää hyvin väliin arkisessa versiossa. Sekoita kastike salaattiin juuri ennen tarjoilua, etenkin jos käytät varhaiskaalia.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s