Keväinen sitruuna-jogurttijälkkäri

Back to business. Takana on pari reissua, viikon golfmatka ja heti perään Tukholmaan Adelen konserttiin. Nyt käännetään kevät- ja kesävaihde päälle.

Tämä jälkkäri syntyi pääsiäisenä, kun piti päivän varoitusajalla kehittää joku pääsiäis- ja kevätteemaan sopiva jälkkäri “yllätysvieraita” varten. Jottei homma olisi ollut liian helppo, rajoitteina oli tuorejuuston käyttö sekä rahka erään rahkaa inhoavan vieraan takia. Toisella kertaa kun tein tätä, laitoin rahkaa joukkoon keventämään.

Jos haluat oikoa mutkia, voit käyttää valmista lemon curdia, mutta yhtä helposti sen teet itse. Jos haluat hifistellä ja on aikaa, sopisi päälle, kylkeen tai väliin esimerkiksi manteli-kookoscrumble tai jotkin keksit murennettuna. Voit tehdä kerrosjälkkärin annoslaseihin tai -kulhoihin tai yhteen isompaan kulhoon. Liivatteen voi jättää kokonaan pois niin halutessaan. Valkosuklaankin voi korvata sokerilla.

Sitruuna-jogurtti kerrosjälkiruoka

4-5 annosta

Lemon curd

  • 2 kananmunaa
  • noin 2 dl sokeria
  • 2 sitruunan kuori raastettuna
  • mehu kahdesta sitruunasta (1 dl)
  • 50 g voita kuutioina

Ohje on muunnelma Dansukkerin sivuilla olevasta. Sekoita kattilassa kaikki ainekset, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä, kunnes seos sakenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon paloiteltu voi. Kaada kannelliseen lasipurkkiin ja anna jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi ennen kuin rupeat kokoamaan annoksia. Jälkkäristä voi jäädä vähän yli tahnaa, voit käytää loput esimerkiksi leivän päällä, jogurtissa, rahkassa tai tehdä vaikka sitruuna-vaniljapullia. Tahna säilyy noin pari viikkoa jääkaapissa.

Jogurttikerros

  • 3 dl turkkilaista jogurttia (voit korvata osan rahkalla)
  • 1-2 dl kuohukermaa (jos käytät vähemmän kermaa, laita enemmän rahkaa tai jogurttia
  • 70 g valkosuklaata vesihauteessa sulatettuna (puolet Pandan suklaalevystä) ja pari palaa koristeluun
  • ripaus vaniljasokeria
  • 1 liivatelehti

Sekoita jogurtti, (rahka) ja vaniljasokeri  keskenään. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Sulata valkosuklaa vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Nosta suklaa pois vesihauteessa, sekoita suklaaseen pari ruokalusikallista jogurtti-rahkaseosta ja sekoita suklaaseos lopun jogurttiseoksen joukkoon. Näin suklaa ei pääse kovettumaan uudelleen vaan se sekoittuu tasaisesti. Vatkaa kerma ja nostele joukkoon. Sulata liivate pieneen määrään vettä ja kaada liivate jogurtti-kermaseokseen.

Tässä vaiheessa lemon curdin pitäisi olla jo tarpeeksi viileää. Jos jätit liivatteen pois, ei annoksia tarvitse  koota paljon etukäteen. Yksittäiset annokset on ehkä helpoin koota laittamalla molemmat erillisiin (pursotus)pusseihin ja pursottamalla suoraan esimerkiksi jalattomiin viinilaseihin. Laita kerroksittain molempia, alle ja päälle jogurtti-kermaseosta. Koristele lemon curdilla ja valkosuklaalla. Anna levätä pari tuntia jääkaapissa, jos käytit liivatetta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s