Vietnamilaiset kesärullat ja maapähkinädippi

Tämäkin resepti on aasialaisesta keittokirjastani Hong Kongista.

Kesärullat sopii nimensä mukaisesti loistavasti kevääseen ja kesään kun tuoreita yrttejä on taas hyvin saatavilla. Yrtit ovat olennainen osa rullia, niitä ei kannata skipata. Kesärullat olivat minulle sarjassamme “vähän liian vaikeita” että viitsisin kokeilla, mutta katsottuani reseptiä, ei se ollutkaan rakettitiedettä. Verrattuna sushin tekemiseen, on kesärullien tekeminen huomattavasti helpompaa – kuitenkin aikaavievää.

Jos ruokailijoita on monta, kannattaa pistää muutkin hommiin ja rakentaa pari kokoamislinjastoa.

Tässä täytteenä on sitruunaruohopossua, täytteeksi voi yhtä hyvin laittaa kanaa samalla marinadilla, flank steakia esimerkiksi balsamico-soijamarinadilla, marinoitua tofua jne. Väliin voi lisäksi laittaa kovaksi keitettyjä kananmunia ja mitä kasviksia nyt ikinä haluaa laittaa – sellaisia, jotka saa leikattua tikuiksi.

Vietnamilaiset kesärullat

noin 4 hengelle

Possua sitruunaruohomarinadissa

  • 500 g porsaan ulkofileetä tai sisäfileetä
  • 1 sitruunaruohon varsi (käytä vain noin 8cm tyvestä eteenpäin)
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1,5 rkl soijakastiketta
  • 1,5 rkl kalakastiketta
  • 1 tl sokeria

Rullat

  • riisipapereita (myydään 400g paketeissa, yhdestä paketista riittää useampaan kertaan)
  • 1 ps tai ruukku pehmeää salaattia (helpompi käsitellä)
  • reilu puolikas kurkku tai kokonainen pieni kurkku tikuiksi leikattuna
  • 2 porkkanaa kuorittuna ja tikuiksi leikattuna
  • (1 paprika)
  • kourallinen tuoreita mintunlehtiä
  • kourallinen tuoreita thaibasilikan lehtiä tai normaalia basilikaa

Viipaloi possu ohuiksi viipaleiksi, laita liha tarvittaessa noin 15 minuutiksi pakkaseen, niin sitä on helpompi käsitellä. Asettele lihat esimerkiksi laakealle lautaselle.

Poista sitruunaruohon uloimmat lehdet ja hienonna hienonna vartta tyvestä noin 8 cm. Voit myös raastaa sen, mutta usein ainakin normikaupassa myytävät ruohot ovat sen verran kuivia, että ruoho hajoaa säikeiksi, mutta ei raastu. Yhdistä marinadin ainekset kulhossa. Sekoita marinadi lihojen joukkoon ja marinoi huoneenlämmössä 15-30 min tai jääkaapissa yön yli.

Sillä välin kun liha marinoituu, leikkaa vihannekset ja valmistele “kokoamislinjasto”. Mitä ohuemmaksi jaksat leikata vihannekset, sitä helpompaa on rullaaminen. Kuten kuvasta näkyy, itse en jaksanut kovin ohueksi tällä kertaa leikata. Tarvitset ison matalan lautasen, johon tulee lämmintä vettä (ei liian kuumaa) sekä alustan, jossa rullaat riisipaperirullat.

Paista possuviipaleet pannulla, noin minuutti per puoli pitäisi riittää, riippuen siitä, kuinka paksuja viipaleet ovat.

Aloita rullien kasaaminen. Kasta riisipaperi veteen, upota se käsillä niin, että molemmat puolet paperista kastuvat. Noin 5 sekuntia riittää, tarkoituksena ei ole uittaa paperia ihan mössöksi. Paperissa olevat kuviot saavat vielä näkyä, kun otat paperin pois vedestä. Aseta paperi alustalle ja taita kahtia. Jos paperi katkeaa taittamisvaiheessa, voit pitää seuraavia papereita vähän pidempään vedessä. Kokoa ainekset paperille, toisen reunan ja paperin keskikohdan väliin. Laita sen verran täytettä, kuin uskallat. Alkuun on parempi aloittaa vähän pienemmällä täytemäärällä.

rullat_valmistus

Rullaa tiukaksi rullaksi. Jos kuivaat alustan jokaisen rullan välissä, on rullista helpompi saada tiukkoja. Tärkeää on kuitenkin se, ettei paperit ole liian uitettuja. Tarjoile dippikastikkeiden kanssa.

peanutsauce

Maapähkinädippi

noin 2,5 dl valmista kastiketta

  • pari tl rypsiöljyä tai muuta öljyä paistamiseen
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna tai erittäin hienoksi hiennonnettuna
  • 1 tl inkivääriä raastettuna
  • 3 rkl makeaa chilikastiketta
  • 2 rkl hoisin-kastiketta
  • 3 rkl maapähkinävoita, smooth/chunky
  • 150 ml vettä

Kuumenna öljy keskilämmöllä tai vähän alhaisemmalla lämmöllä pienehkössä paistinpannussa tai pinnoitetussa kattilassa. Kun öljy on kuumaa, lisää valkosipuli ja inkivääri, ja paista 30 sekuntia. Lisää muut ainekset ja sekoita esim. muovisella vispilällä kunnes kastike on sileää. Anna poreilla matalalla lämmöllä kunnes kastike on sakeutunut. Jäähdytä. Säilyy jääkaapissa viikon. Ylijääneet kastikkeet voit käyttää vaikka vihannesten dippaamiseen, toimii yllättävän hyvin.

Jos ei kaapista löydy hoisin-kastiketta, sitä voi myös tehdä itse.

Hoisin-kastike

  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • 0,5 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl riisiviinietikkaa
  • puolikas valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 0,5tl chilikastiketta, esim. sriracha tms
  • mustapippuria myllystä

Nuoc cham – vietnamilainen dippi

  • 3 rkl sokeria
  • 150 ml lämmintä vettä
  • 2,5 rkl limemehua
  • 2 pientä valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 3 rkl kalakastiketta
  • 0,5 tl hienonnettua tuoretta chiliä tai esimerkiksi sambal oelek-kastiketta

Sekoita vesi ja sokeri kunnes sokeri on täysin liuennut ja lisää muut ainekset.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s