Coconut shrimps

Pari vuotta sitten Hong Kongista ostamani Jayden Hairin aasialaisen ruuan keittokirja on osoittautunut nappiostokseksi. Tarpeeksi simppeleitä reseptejä, joiden takia ei tarvitse mennä tyhjentämään koko Viivoania. Toki asiaa auttaa, jos kaapista löytyy perusainekset – kerran kun käy täsmäostoksilla, pääsee samoilla aineksilla hyvin pitkälle.

Katkarapuja tulee tehtyä suhteellisen harvoin, ehkä riittävän kiinnostavia reseptejäkään ei ole liikaa tarjolla. Tämä resepti toimii myös hyvin kaapissa lojuvien rommien tai konjakkien tyhjentämiseen, jos käy niinkuin minulle, ettei niitä mojitoja tule vain tehtyä.

Kookoskatkaravut toimivat loistavasti alkupalana, snacksinä tai osana aasialaista useamman ruokalajin settiä. Meillä nämä toimivat startterina vietnamilaisille kesärullille, koska emme tällä kertaa jaksaneet tehdä ihan niin montaa rullaa.

Jos et löydä pyrstöllisiä jättikatkarapuja, voi tätä tehdä myös normaaleista, isoista kuorituista katkaravuista.

Kookoskatkaravut

2-3 hengelle alkupalana

  • noin 10 g kookoshiutaleita
  • 250 g keitettyjä tai raakoja, pakastettuja jättiläiskatkaravun pyrstöjä
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl voita
  • 2 kevätsipulin vartta muutaman sentin pituisiksi pätkiksi leikattuna
  • 1 valkosipulin kynsi hiennonnettuna
  • 2 rkl rommia, brandyä tai konjakkia
  • reilu hyppysellinen suolaa, 3 kierrosta myllystä
  • 1/4 tl sokeria

Paahda kookoshiutaleet paistinpannulla tai wokkipannussa keskilämmöllä – varo, etteivät ne tummu liikaa. Kaada lautaselle jäähtymään.

Pyyhi pannu, kuumenna pannu kuumaksi, lisää öljy ja katkaravut niin, että ne ovat yhdessä kerroksessa. Jos käytät raakoja katkarapuja, kypsennä minuutti per puoli lähes kypsäksi. Jos käytät kypsiä katkarapuja, noin 20-30 sekuntia per puoli riittää, tarkoituksena on vain saada nopeasti väri pintaan. Nosta katkaravut wokista ja jätä mahdollisimman paljon öljyä pannuun.

Laske lämpötilaa keskilämmölle tai vähän alle, lisää voi, ja valkosipuli sekä kevätsipulit, kun voi alkaa kuplia. Paista noin 30 sekuntia, että aromit pääsevät vapautumaan. Kaada joukkoon rommi, lisää suola ja sokeri ja sekoita. Suolaa ja sokeria on pakko olla, ei liikaa, mutta sopivasti, että maut pääsevät esiin. Lisää katkaravut joukkoon. Anna seoksen kuplia ja vähän sakeutua. Sekoita niin, että kastiketta tulee katkarapujen molemmille puolille. Poista pannu liedeltä, ripottele päälle paahdetut kookoshiutaleet, sekoita ja tarjoile heti.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s