Pohjaton rahkatorttu pääsiäiseksi

Olen lähiviikkoina urakoinut vanhoja Viini-lehtiä ja napannut talteen hyviä reseptejä, joita pitää testata. Viini-lehden reseptit on usein minusta olleet tosi hyviä ja vaihtelevia. Urakka on ehkä puolivälissä, saa nähdä kuinka moni resepti päätyy lopulta testaukseen puhelimen kuvista.

Tämä torttu on sovellus 2012 vuoden syksyn lehdestä, rahkaleivonnaiset sopivat nyt pääsiäisen teemaan, mutta tätä voi tehdä koska vaan ja tarjota sesongin marjojen kanssa. Tämä torttu kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Jos käytät jauhoina gluteenittomia jauhoja sekä mannaryynien että jauhojen tilalla (kookos, gluteeniton jauhoseos, kaura tms), saat tästä täysin gluteenittoman. Jauhoja tulee niin vähän, ettei oikeastaan ole väliä, mitä jauhoja käytät. Ja jos ei kaapista löydy mannaryynejä, en ainakaan tätä torttua varten lähtisi sitä kaupasta ostamaan. Kannattaa käyttää “tönkömpää” rahkaa, esimerkiksi Pirkan tai Rainbow’n kuution muotoisia rahkoja tai leivontaan käytettävää perusrahkaa. Määrää on myös helppo muunnella, tämän ja isomman määrän voit tehdä normaalikokoisessa irtopohjavuoassa, pienemmät määrät halkaisijaltaan pienemmässä irtopohjavuoassa.

rahkatorttu2

Lähes gluteeniton rahkatorttu ilman pohjaa

8 hengelle

  • 4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 prk rahkaa, esim. normaali “leivontarahka”, yhteensä 500g
  • 1 pienehkön sitruunan kuori raastettuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • reilu 0,5 rkl mannaryynejä, esim. täysjyvä spelttimanna
  • reilu 0,5 rkl jauhoja, vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
  • 30 g pehmeää tai sulatettua voita

Mango-appelsiini kastike

  • 1 prk mangososetta tai kypsä mango ja ripaus sokeria
  • 1 appelsiini fileoituna niin, että kuoren valkoiset osat on poistettu TAI
  • 1 kypsä mango

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää muut ainekset joukkoon valkuaisia lukuunottamatta. Voit notkistaa rahkan, ennen kuin sekoitat sen joukkoon, niin se sekoittuu helpommin.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, ja yhdistä varovasti muiden ainesten joukkoon. Voitele irtopohjavuoka, voit myös laittaa pohjalle leivinpaperipalan, jotta saat tortun helpommin irti.

rahkatorttu1

Paista 175 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä. Torttu kohoaa paljon, mutta laskee samalla tavalla kuin pannukakku. Anna jäähtyä kunnolla, ennen kuin irrotat tortun vuoasta. Tarjoa esimerkiksi appelsiini-mango tai mangokastikkeen kanssa tai sokeroitujen marjojen kanssa. Soseuta hedelmä ja mangosose blenderillä tai sauvasekoittimella.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s