Superhelppo majoneesi

Kesään ja hamppareihin on vielä aikaa, mutta majoneesia voi käyttää muuallakin kun hampurilaisten välissä. Olen aina pitänyt majoneesin valmistusta hankalana operaationa, kunnes törmäsin tähän tapaan. Kaupan majoneesit taas eivät mielestäni ole muutamia poikkeuksia lukuunottamatta mistään kotoisin. Toivottavasti moni uskaltautuu kokeilemaan majoneesia tällä helpolla tavalla, se kannattaa.

Tätä majoneesiohjetta voi muunnella miten tahansa, chipotlen tilalla voi käyttää tavallista tuoretta tai kuivattua chiliä, pelkkää valkosipulia, korianteria, parmesaania jne. Varoituksen sana, etenkin tämä chipotlemajoneesi on aika koukuttava, sopii erinomaisesti hampurilaiseen, lohkoperunoiden, uunibataattien ja porkkanoiden kanssa ja tuoreiden dippivihannesten kanssa, melkein mikä vaan sopii. Usein olen keventänyt majoa sekoittamalla joukkoon turkkilaista jogurttia. Majoneesi on heti valmista käytettäväksi, mutta siitä tulee parempaa, jos annat sen olla jääkaapissa pari tuntia tai vaikka yön yli. Maut voimistuvat kun majoneesi saa tekeytyä. Majoneesi säilyy jääkaapissa tiiviissä, puhtaassa astiassa viikon.

Kaiken a ja o on samanlämpöiset ainekset, öljy ja kananmuna. Jos säilytät öljyä huoneenlämmössä, ota kananmuna huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Voit yhtä hyvin myös laittaa tarvittavan määrän öljyä viilenemään jääkaappiin, jolloin valmis majoneesi on valmiiksi kylmää. Voit myös tehdä puolikkaan annoksen, sekoita silloin muna kevyesti, ja käytä vain puolikas kananmuna, tai kokonainen, jos kananmuna on pieni.

majo2

Chipotlemajoneesi

  • 1 kananmuna
  • reilu 2 dl rypsi/rapsiöljyä
  • noin 1 rkl hienonnettua chipotlechiliä
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä
  • hyppysellinen sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • puolikas valkosipulinkynsi hienonnettuna (pieni kynsi)
  • 0,5 tl dijon-sinappia (tavallinen tai hunaja)
  • 0,5 tl valkoviinietikkaa tai sitruunaa

Riko kananmuna esimerkiksi shakerin pohjalle tai muuhun kapeaan ja suht korkeaan astiaan, jossa voit sekoittaa ainekset sauvasekoittimella. Lisää mausteet, sinappi, etikka ja valkosipuli. Voit lisätä tässä vaiheessa esimerkiksi vain osan chipotlesta, ja sekoittaa lisää joukkoon, kun majoneesi on valmis. Kaada öljy joukkoon. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja tuo hitaasti ylös. Tässä kestää alle 5 sekuntia ja majoneesi on valmista. Tarkista maku, voi olla, että joudut lisäämään etikkaa, suolaa ja sokeria. Itse yleensä laitan valmistusvaiheessa “perusmausteet”, ja säädän maun lopuksi kuntoon. Liikaa etikkaa on nimittäin vaikea kumota millään.

Advertisements

One thought on “Superhelppo majoneesi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s