Vähän terveellisempi granola

Itsetehty mysli kruunaa viikonloppuaamiaisen, ja toimii yhtä hyvin arjen pelastajana. Täysin sokeritonta tämä mysli ei ole, mutta ei ainakaan ole huonompi vaihtoehto kaupan “fitnessmuroille” tai mysleille. Alunperin idea lähti Valion reseptistä, jota olen muuttanut aika paljon.

Tällä kertaa mysli syntyi “mitä kaapista löytyy” -periaatteella kurpitsansiemenistä ja auringonkukansiemenistä, tätä voi soveltaa juuri sellaiseksi kuin haluaa vaihtelemalla siemeniä ja pähkinöitä sekä kuivattuja marjoja tai hedelmiä ja muita lisukkeita. Joukkoon sopii mulperinmarjat, gojimarjat, kaakaonibsit, melkein mitä vaan. Omenasose on tämän granolan juju – muutkin soseet varmasti käy, itse luotan omenan ja kanelin liittoon. Jos omenasato on ollut hyvä, kannattaa käyttää itsetehtyä sosetta, mutta kaupan sose käy ihan yhtä hyvin. Ehkä myös vauvansoseet voisi toimia. Vaikka tässä nyt vähäsokerisempi versio, saa tästä helposti täyssokeriversion lisäämällä vaan enemmän hunajaa ja sokeria. Hiutaleiden lisäksi joukkoon voi lisätä vaikka riisimuroja. Ja jos ei kaapista löydy juoksevaa hunajaa, etkä jaksa lähteä sitä ostamaan, saat kovasta hunajasta juoksevaa liuottamalla sitä pieneen määrään kuumaa vettä.

Uunissa paahdettu granola

  • 6 dl kaurahiutaleita (esim. pika- ja normikaurahiutaleita) tai muita hiutaleita
  • 1,5 dl kauraleseitä
  • 1,5 dl omenasosetta, kevyesti sokeroitua, esim. euroshopper
  • 1 tl kanelia (ceylon)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 rkl (ruskeaa) sokeria, esim. palmusokeria
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl haluamiasi pähkinöitä
  • reilu 1 dl rusinoita ja / tai kuivattuja karpaloita
  • kookoslastuja tai hiutaleita

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Sekoita omenasose, mausteet, sokeri, hunaja ja öljy keskenään. Sekoita hiutaleet ja leseet keskenään ja kaada joukkoon omenasoseseos. Sekoita hyvin. Voit lisätä vielä omenasosetta, jos tuntuu, että mysliseos on liian kuivaa.

Levitä pellille ja paahda 150 asteessa 20-25 minuuttia, jonka jälkeen lisää joukkoon siemenet ja pähkinät. Jatka paahtamista noin 30 minuuttia, sekoittele välillä. Jatka vielä hetki, jos mysli ei ole vielä sopivan väristä ja rapeaa.

Anna jäähtyä, ja sekoita sitten loput ainekset joukkoon. Säilytä kannellisessa purkissa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s