Piparkakkumacarons

Ensimmäinen postaus ikinä. Vaikka en olekaan mestari leivonnassa, aloitan blogini tällä vuoden aikaan sopivalla macarons-reseptillä. Joulun aika on kuitenkin paras leivontasesonki. Nämä macaronsit sopivat hyvin lahjaksi; tästä reseptistä tulee noin 30, joten niistä riittää muillekin, ehkä. Tämän pienempää määrää ei silti ole mielestäni järkevää lähteä tekemään. Jos haluat helposti tehdä massan monitoimikoneella, kannattaa määrä kaksinkertaistaa tai ainakin puolitoistakertaistaa.

Resepti on alunperin butterbaking-blogista. Jos ohjetta haluaa soveltaa enemmän maistumaan normipipareilta, kannattaa muskotin määrää vähentää, ja käyttää enemmän perinteisiä piparkakkumausteita, mahdollisuuksia on monia. Täytekreemin rommi leikkaa hyvin makeutta. Nämä ovat luonnollisesti gluteenittomia.

Piparkakkumacarons munatotikreemillä

Kuoriin

  • 150 g mantelijauhoa
  • 150 g tomusokeria
  • 55 g munanvalkuaisia (noin 1,5 – säästä 1 keltuainen)
  • 1 rkl vahvaa kahvia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl muskottipähkinää
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 0,5 tl vaniljasokeria tai vaniljaesanssia
  • 150 g taloussokeria
  • 40 ml vettä
  • 55 g munanvalkuaisia
  • 0,5 tl kanelia
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus merisuolaa

Munatotikreemi

  • 75 ml maitoa (myös mantelimaito tai vastaava käy)
  • siemenet noin 1/4 vaniljatangosta
  • 1 keltuainen
  • 1 rkl taloussokeria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • vajaa tl kanelia
  • ripaus muskottipähkinää
  • 100 g pehmeää voita
  • 25 g  tomusokeria, siivilöi tarvittaessa
  • 2 rkl rommia tai brandya

Aloita kuorien valmistuksesta. Sekoita mantelijauho ja tomusokeri sekä mausteet keskenään – loput mausteet tulevat valmiiden kuorien päälle. Kaada valkuaiset ja kahvi kuivien aineiden päälle, mutta älä sekoita vielä tässä vaiheessa.

Italialainen marenki: Laita toinen setti valkuaisia vatkauskulhoon. Mikäli käytät sähkövatkainta, voit aloittaa munanvalkuaisten vatkaamisen jo nyt, monitoimikoneella vasta, kun sokeri-vesiseos on noin 100 asteista. Vatkaa, kunnes alkaa muodostua pehmeitä “huippuja”. Mittaa sokeri ja vesi pieneen kattilaan, ja kuumenna aina 115 asteeseen saakka. Jos käytät monitoimikonetta, aloita vatkaaminen kun sokerisiirappi on 100 asteessa. Kaada 115 asteinen sokerisiirappi välittömästi valkuaismassan joukkoon riittävän nopeasti niin, ettei siirappi ole liian kylmää ja ala kovettua valkuaismassassa. Vatkaa, kunnes kulho on jäähtynyt ja massa on kovaa ja kiiltävää. Sekoita varovasti marenki kuivien aineiden joukkoon parissa erässä.

Lusikoi pursotuspussiin, jossa on pyöreä, keskikokoinen pää, ja pursota pellille reilun kahden sentin kokoisia ympyröitä riippuen kuinka isoja tai pieniä haluat. Jätä tilaa leviämiselle. Tähän määrään tarvitset 2-3 peltiä. Kopauta peltiä, että saat ilmakuplat pois massasta. Jätä huoneenlämpöön 30 minuutiksi, että kuori ehtii kehittyä. Sekoita pieni määrä kanelia, muskottia ja merisuolaa keskenään, ja ripottele kuorien päälle vähän juuri ennen uuniin laittamista. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Paista kuoria uunissa 11-12 minuuttia. Avaa uunin luukku 8 ja 10 minuutin kohdalla, jotta höyry pääsee ulos.

Anna kuorien jäähtyä kokonaan, ennen kuin täytät ne. Valmista sillä välin kreemi, jos aiot täyttää kuoret samantien.

Kaada maito ja vanilja pieneen kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sillä välin vatkaa keltuainen vaahdoksi ja yhdistä kuivat ainekset keskenään ja sekoita keltuaisen joukkoon vähän kerrallaan. Kun maito alkaa kiehua, kaada keltuaismassa maidon joukkoon koko ajan vatkaten, kunnes seos on paksua. Kaada pieneen kulhoon ja peitä kelmulla, nosta jääkaappiin jäähtymään.

Vatkaa voi ja tomusokeri kunnolla kevyeksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Mittaa rommi yksi ruokalusikallinen kerrallaan joukkoon, sekoita kunnolla, ennen kuin lisäät seuraavan ruokalusikallisen. Kun maitokiisseli on kylmää, sekoita voin joukkoon. Lusikoi täyte pursotinpussiin.

Kun kuoret ovat jäähtyneet, parita samankokoiset kuoret keskenään. Käännä toinen kuorista ylösalaisin. Pursota täytettä riittävästi ylösalaisin olevalle kuorelle, jätä reunat tyhjiksi. Kun painat kuoret yhteen, täyte pursuu reunoille saakka. Kokeile vaikka parin kuoren kanssa sopiva määrä täytettä ennen kuin pursotat kaikki.

Säilytä jääkaapissa. Voit myös pakastaa pelkät kuoret tai kokonaiset macaronsit.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s